Najciekawsze artykuły o nowoczesnym domu i wnętrzach

Blog

Zasady projektowania kuchni

Kuchnia w trójkącie

Kuchnia i łazienka to dwa pomieszczenia w domu czy mieszkaniu, które skupiają na sobie najwięcej uwagi podczas budowy, remontu oraz aranżacji. Wynika to z ich specyficznego przeznaczenia i wielu funkcji, które muszą w sobie łączyć. We współczesnym mieszkaniu kuchnia rzadko służy wyłącznie do gotowania w niej posiłków, bardzo często dodatkowo musi spełniać funkcję salonu, biura, placu zabaw, jadalni czy pracowni. Różnorodność funkcji kuchni wymusza na projektancie niezwykłą dbałość o ergonomię powierzchni i trudną estetykę.

Kuchnia w trójkącie

Prace wykonywane w kuchni charakteryzują się najwyższą powtarzalnością. Przygotowując posiłki wciąż wykonujemy te same czynności i poruszamy się w stałych ciągach komunikacyjnych. Co więcej, najwyżej cenione w kuchni jest właśnie powtarzalność, ergonomia ruchu, płynne przemieszczanie się z jednej strefy do drugiej. Kuchnia bowiem dzieli się wyraźnie na trzy strefy tworzące funkcjonalny trójkąt:

  • strefę przechowywania
  • strefę przygotowywania posiłków
  • strefę obróbki termicznej

W domowej kuchni nie ma obowiązku przestrzegania podziału na strefę brudną i czystą, jednak przyjęło się, że część brudna musi być zorganizowana najbliżej wody, natomiast część czysta powinna mieścić się jak najbliżej strefy przechowywania.

Zasada trójkąta organizująca kuchenną przestrzeń sprawia, że codziennie wykonywane czynności staną się łatwiejsze i mniej męczące, dlatego:

odległość pomiędzy lodówką a zlewem powinna mieścić się w przedziale: 40-150cm
dokładnie tak samo powinna wynosić odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką

Zabudowa – kuchenne szafki

Producenci kuchennej zabudowy mocno zunifikowali parametry kuchennych szafek. Najczęściej stosowana wysokość szafek wraz z kuchennym blatem wynosi 90cm. Teoretycznie każda dorosła osoba powinna czuć się w takiej kuchni komfortowo. Istnieje jednak kilka wyjątków. Użytkownicy kuchni korzystający bardzo często z blatu do wyrabiania na nim ciast, powinni skusić się na nieco niższą zabudowę, tak by ugięty łokieć tworzył promień o długości 10-15 cm od blatu roboczego.

Szafki kuchenne wiszące również wymagają ustalenia dla nich reguł. Przyjmuje się, że dolna krawędź szafek powinna być dostępna w odległości 50cm od powierzchni blatu kuchennego, nie powinna jednak wisieć wyżej niż 180cm od powierzchni podłogi. Dlaczego to ważne? Zbyt wysoko wiszące szafki uniemożliwią swobodny dostęp do nich, szafki wiszące za nisko sprawią, że osoba pochylająca się nad blatem będzie uderzać w nie głową.

Praktyczną i modną opcją jest stworzenie zabudowy kuchennej aż po sam sufit. Może one pełnić wówczas rozbudowaną funkcję przechowywania i tworzyć swoistą spiżarnię. Trzeba jednak zadbać o wstawienie do kuchni podnóżka, kilku schodków, czy taboretu, by można było swobodnie sięgać na najwyższą półkę.

Równie istotną odległością dla komfortu pracy w kuchni jest odległość pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem. To obszar niezwykle intensywnie eksploatowany w kuchni, dlatego musi być ergonomiczny. Blat znajdujący się pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem powinien być krótszy niż 80cm. Wokół zlewozmywaka należy zaplanować powierzchnię, która przeznaczona będzie do odstawienia naczyń brudnych bądź czystych i ich swobodnego ociekania. Przy kuchence natomiast również należy zaplanować do 40cm powierzchni na odstawienie garnka po zdjęciu go z kuchenki.

You might be interested in …